2012. június 27., szerda

Ezüst ékszerek környezetbarát és hatékony tisztítása

Szerintem mindenki találkozott már az elszíneződött, megfeketedett ezüst - legyen az ékszer vagy bármilyen más használati- vagy dísztárgy - problémájával.
Kapható mindenféle ezüsttisztító krém, por és folyadék, melyek nem környezetbarátok,sok esetben nem is hatékonyak, viszont drágák. Próbálkozhatunk fogkrémmel vagy súrolóporral is, kevés sikerrel. De csodák nincsenek, a legjobb, legolcsóbb és legegyszerűbb módszer, a már nagyanyáink által is használt, SZÓDABIKARBÓNA és egy pici kémia.
Egy tálkát béleljünk ki alumínium fóliával, tegyünk bele egy teáskanál sót, 3 evőkanál szódabikarbónát, öntsük fel forróvízzel, tegyük bele a tisztítandó ezüstöt.

 
Nincs más dolgunk, mint 5-10 percet várni, a nagyon elszíneződött tárgyak esetében egy kicsit többet. Nem kell sikálni vagy dörzsölni.Az idő leteltével csak vegyük ki, öblítsük le tiszta vízzel és máris gyönyörű csillogó ezüst felületet kaptunk.
Nagyon hatékony, olcsó és környezetbarát módszer és a hozzávalók megtalálhatóak minden háztartásban. 


Mi is történik a szódabikarbóna és alumínium hatására?
Az ezüst oxidációja, nem oxidáció, hanem a levegőből, termálvízből "összeszedett" kén és ezüst által alkotott vegyület, az ezüst szulfid lerakódása. A szódabikarbóna feloldja az ezüst szulfidot a tárgyak felületéről és mivel a szulfid az alumíniumhoz kémiailag jobban vonzódik, ezért a bélésként használt fólia felületére rakódik le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése